#TIPS&TRICKS

5 SECRETE despre SPĂLATUL HAINELOR pe care nu ți le-a spus NIMENI

Scris de Ela la 19 iulie 2017

Iată câteva dintre secretele angajaților din spălătoriile de la hoteluri – poate te vor inspira și te vor ajuta să ai niște lucruri perfecte:

1. Încărcarea mașinii de spălat

Ideal ar fi să încarci mașina în proporție de 80%. Dacă pui foarte multe haine în ea, acestea nu vor fi spălate așa cum ar trebui.

2. Temperatura apei

Temperatura optimă a apei este de 40-60 de grade – aceasta dezinfectează și curăță. Dacă îți speli rufele la o temperatură mai mică, bacteriile și acarienii de pe lenjerie ți prosoape nu vor fi distruse, iar apa fierbinte poate afecta țesăturile.

Citește MAI JOS  și: 12 greșeli pe care le faci când speli hainele

3. Metode de curățare

În loc de balsam, care se acumulează în timp și întărește prosoapele, personalul hotelurilor folosește oțet alb. Adaugă 100ml de oțet la clătire pentru a avea o lenjerie moale.

4. Luptă cu petele

Pentru a scoate petele de ulei, presară niște zahăr sau amidon peste ele și apoi spală-le normal. Sucul de tomate și sosurle ies cu ajutorul WD-40. Aplică-l pe pată și lasă-l 5-10 minute, apoi spală lucrul respective în apă rece. Pentru a scoate petele de sudoare de pe lucrurile albe, folosește mai întâi un detergent la 40 de grade, apoi pornește ciclul de spălare cu înălbitor.

Poți scăpa de petele de vin și cafea dacă înmoi hainele timp de o oră în apă cu sare (1 lingură pentru fiecare litru de apă), iar apoi le speli normal. Poți albi lucrurile albe îngălbenite cu ajutorul bicarbonatului de sodiu – vei scăpa și de mirosurile neplăcute. Adaugă jumătate de cupă de bicarbonate de sodiu peste detergent și spală cu apă caldă.

 

5. Uscarea

Experții recommandă să usuci hainele afară la soare, dacă e posibil. Dacă trebuie să folosești proframul de uscare al mașinii de splălat, pune o minge în interior, pentru a te asigura că prosoapele rămân pufoase.

De asemenea, ține cont și de următoarele lucruri:

1. Nu ghici cât de mult detergent trebuie să folosești. Urmează instrucțiunile de pe pachet și măsoară cât îți trebuie, ca să nu fie afectată performanța curățării.

2. Nu rămâne la același ciclu de spălare și la aceleași setări. Un singur ciclu nu se potrivește tuturor hainelor. Folosește funcția „normală”, pentru „delicate” sau altele cu apă mai caldă, care scot petele mai bine și albesc și chiar unele care mototoesc hainele mai puțin.

3. Nu uita să cureți sertarul pentru detergent. Mașina ta de spălat are probabil un sertar pentru detergent și balsam. Scoate-l ți curăță-l cât mai des posibil, ca apa să nu se evapore și să nu cauzeze mirosuri neplăcute.

4. Nu abuza de mașina de spălat – unele lucruri nu trebuie să fie spălate după fiecare purtare.

5. Închide mereu hainele cu fermoar, dacă nu vrei să îți distrugă alte haine.

6. Verifică etichetele produselor – au informații utile care te pot ajuta să economisești timp și bani.

7. Nu uita să îți sortezi hainele închise de cele deschise, dacă nu vrei să te trezești cu un caleidoscop de culori.

Citește și: 12 greșeli pe care le faci când speli hainele

Pentru a avea haine frumoase și imaculate, trebuie să înveți să le speli corect, căci există niște greșeli mărunte pe care de multe ori le ignorăm.

Din păcate, aceste greșeli îți pot ruina hainele dacă nu le iei în seamă la timp:

1. Sortarea necorespunzătoare. În afară de a ține cont de culoare, trebuie să acorzi o atenție deosebită și tipului de țesătură. De exemplu, hainele  de lână ar trebui spălate separat și NICIODATĂ nu ar trebui să amesteci prosoapele cu hainele realizate din fibre sintetice.

2. Folosești prea mult detergent. Acest lucru poate duce la obținerea de prea multă spumă, care poate colecta murdăria în locuri strâmte, precum  gulerul. În acest mod, hainele vor fi tot murdare și nu e rezultatul pe care ți-l doreai, nu?

1

3. Nu acorzi atenție fermoarelor. Înainte de a fi băgate la spălat, fermoarele trebuie închise pentru a nu agăța alte haine.

4. Închizii nasturii hainelor. Nasturii ar trebui să rămână deschiși, altfel se pot desprinde.

5. Utilizezi prea mult înălbitor. Înălbitorul face ca țesăturile să devină mai puțin durabile și se pot rupe cu ușurință.

2

6. Speli costumele de baie în mașina de spălat. Costumele de baie, precum și alte haine făcute din spandex sau elastan nu ar trebui spălate în mașina de spălat. Acestea ar trebui spălate manual în apă rece.

3

7. Folosești un singur ciclu pentru perne și pături. Dacă speli pernele și păturile în mașina de spălat, alege să faci 2 spălări, pentru că spuma poate rămâne în interiorul pernei.

8. Speli hainele fără să le sortezi.

9. Folosești balsam de rufe pentru prosoape. Balsamul are niște compuși care reduc capacitatea de absorbție, așa că nu ar trebui să le folosești pe prosoape.

4

10. Pui prea mult haine în mașină în același timp. Nu ar trebui să supraîncarci mașina de spălat, deoarece poate duce la o defalcare.

5

11. Utilizezi detergenți foarte scumpi. Pentru mulți dintre detergenții folosiți, există mulți înlocuitori de uz casnic ieftini:  sare poate face haine arata mai luminoase și creta ajută la eliminarea petelor. Sucul de lămâie poate fi folosit pentru a face haine mai moi și mai aromat.

6

12. Nu acorzi suficentă atenție cuvei. Nu închide mașina de spălat după ciclul, și dă-i timp să se usuce. O dată pe lună rulează un ciclu de curățare cu apă caldă și oțet.

7

sursa: brightside.me

Citește și: Principalele GREȘELI care îți distrug ELECTROCASNICELE

Adesea, electrocasnicele se strică mai repede decât ar trebui. Acest lucru se întâmplă de obicei pentru că suntem prea leneși ca să citim manualul de instrucțiuni și avem tendința să le folosim greșit.

Dacă și tu te numeri printre cei cărora nu le mai funcționează electrocasnicele imediat ce a expirat și garanția, iată câteva sfaturi utile pentru întreținerea lor:

Mașina de spălat

elacraciun1

 • Nu așeza obiecte foarte grele deasupra mașinii de spălat și nu sta pe ea.
 • Înainte să introduci hainele în mașina de spălat, ai grija să le golești buzunarele.
 • Asigură-te că folosești detergenți speciali pentru mașina de spălat.
 • Șterge componentele de cauciuc din interiorul mașinii de spălat după fiecare utilizare. Scoate sertarul, spală-l și lasă-l să se usuce. Fă acest lucru în mod regulat pentru a evita depunerea de mucegai.
 • În cazul în care nu ai un program special de auto-curățare, curăță mașina manual (aproximativ o dată pe lună). Pornește mașina goală la 80-90 de grade, adaugă în cuvă  niște zeamă de lămâie, oțet sau agent anticalcar pentru o curățare mai eficientă.
Frigiderul

elacraciun3

 • Primii pași pentru întreținerea frigiderului trebuie făcuți chiar înainte de livrarea lui. Asigură-te ca frigiderul este transportat în poziție verticală  și nu este  înclinat la mai mult de 40 de grade. În caz contrar, uleiul din compresor s-ar putea scurge și întreg sistemul va fi deteriorat.
 • Este recomandat să nu conectezi frigiderul la curent timp de minim 6 ore dupa achizitionare, iar daca sții că nu a fost transportat în conformitate cu recomandarile de mai sus, este de preferat să îl ții în jur de 15 ore nepornit.
 • Nu pune mâncare caldă în frigider.

Mașina de spălat vase

elacraciun7

 • Este recomandat ca întotdeauna să pui vasele în poziția corectă în mașină.
 • Înainte de a introduce vasele trebuie să indepărtezi toate resturile de mâncare și să cureți grăsimea sub un jet de apă.
 • Dezlipește orice autocolant care se găsește pe veselă pentru a evita blocarea filtrului cu acestea.
 • Când așezi farfuriile și paharele în interiorul mașinii, asigură-te că le aranjezi în așa fel încât să nu se atingă undele de altele și să nu împiedice rotirea aspersorului de apă.
 • Plasează tacâmurile în așa fel încât să împiedici împrăștierea lor. Plasate incorect, acestea pot bloca componentele rotative ale mașinii.
 • Pune întotdeauna sare în tava de distribuire a mașinii. Acest lucru va îmbunătați performața aparatului.

Cuptorul cu microunde

elacraciun9

 • Atunci când pui mâncăruri cu greutate mică în cuptorul cu microunde, e bine să pui și un pahar de apă. Apa va absorbi o parte din radiații.
 • Încearcă să nu pui nimic deasupra cuptorului cu microunde, iar dacă totuși pui ceva, asigură-te că obiectele respective nu acoperă grilele de ventilație.
 • Nu porni cuptorul când este gol. Acest lucru poate deteriora cu ușurință magnetronul (dispozitivul care generează microunde).
 • Nu pune lucruri excesiv de grele în cuptorul cu microunde ( poți găsi informații despre capacitatea maximă acceptata în manual).
 • Nu încălzi mâncarea mai mult decât este necesar.
 •  Îndepărtează resturile de mâncare și de grăsime din cuptor folosind obiecte delicate de curățare imediat ce se murdărește.

Prăjitorul de pâine

elacraciun11

 • Asigură-te că  prăjitorul nu intra niciodata in contact cu apa și nu îl utiliza când ai mâinile ude. Ține-l departe de obiecte ușor inflamabile, cum ar fi perdelele.
 • Toasterele sunt potrivite pentru pâine uscată, nu și pentru alt tip de pâine ( biscuiți, pâine cu unt sau cremă).
 • Dacă folosești prăjitorul de pâine în fiecare zi este necesar să îl cueți o dată pe săptamână.

Blenderul

elacraciun12

 • Nu folosi blenderul pentru a mărunți produse fierbinți. Trebuie să aștepți până ajung la 158-176 de grade.
 • Asigură-te ca motorul  blenderului nu atinge apa. Dacă dorești să îl speli, folosește o cârpă umedă și șterge carcasa.
 • Este recomandat să nu îl utilizezi în exces, acest lucru poate duce la supraîncălzirea motorului.
 • Nu este recomandat să utilzezii blenderul pentru a mărunți ingrediente uscate, cum ar fi biscuiții.

Citește și: 10 GREȘELI care îți AGLOMEREAZĂ casa!

Indiferent cât încercăm să facem ca locuința noastră să arate bine, nu se compară cu apartamentele luxoase din reviste. Chiar dacă urmărim toate conceptele de design, combinăm culorile în cel mai frumos mod și poziționăm mobila în toate felurile posibile, rezultatul pare a fi întotdeauna departe de perfecțiune.

Dacă te regăseșt în această descriere, iată o listă cu cele mai mari greșeli pe care e posibil să le faci:

Magneții de frigider

1-frigder

Deși pot fi destul de utili, fac ca bucătăria să arate neîngrijită. Dacă îi colecționezi, aranjează-le un loc special pe un perete cu ajutorul unei panou magnetic sau al unei vopsele magnetice.

Suvenirurile

2-suvenir

Cu suvenirurile e și mai greu, pentru că e mult ma difícil să găsești un loc potrivit pentru ele. Îți poți organiză însă colecția găsind un loc potrivit pentru fiecare.

Lichidul de spălat vase

3-chiuveta

Cumpără recipiente  refolosibile pentru produsele de curățat, având același stil și aceeași culoare ca a bucătăriei tale.

Ții lucruri pe masa de călcat

4-fier-de-calcat

Există numeroase moduri de a nu o ține la vedere, încărcată de lucruri.

Încălțăminte împrăștiată peste tot pe hol

5-pantofi

Poți folosi o canapea cu sertare interioare sau un dulapt pentru a elibera spațiu și pentru a avea un hol organizat.

Prosoape în mai multe culori

6-baie

Un prosop care nu se potrivește cu stilul general al băii poate strica tot. Nu te grăbi să arunci însă tot ce nu se potrivește.

Echipamentele sportive

7-echipament-de-sport

Dacă nu le-ai folosit de multă vreme, probabil că nu le vei mai folosi deloc. În loc să consume spațiu, amenajează-le un loc special, cum ar fi balconul.

Lenjeria de pat

Dacă lenjeria de pat nu se potrivește cu piesele vechi și tablourile din dormitorul tău, le poți înlocui treptat sau le poți acoperi cu o cuvertură.

8-pat

Obiectele necesare din bucătărie

9-bucatarie

E posibil să păstrezi numeroasele condimente și altfel decât în pachete și cutii. Când îți vei organiza bucătăria cum trebuie, gătitul ți se va părea o plăcere și camera va părea mult mai ordonată.

Jucăriile copiilor

9-jucarii

Echipează camera copiilor cu diverse cutii pentru jucării. Arată frumos și îi va ajuta pe copii să fie mai organizați și mai responsabili.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.